lifeassophie.blogg.se

Catering – Från midsommar till kräftskivan!

Högsommaren nalkas, och med den kommer festerna. På landsbygden och i stan, från norr
till söder dukar svenskarna upp till tillställningar av alla dess slag. Bröllop, födelsedagsfester,
kräftskivor och midsommarfester är bara några av de event som finns i vår sommarrepertoar. Och de flesta som står värdar för dessa fester ställs inför liknande dilemman: Hur många gäster kommer? Hur ska vi göra med maten? Kommer det att finnas tillräckligt mycket porslin? Och möbler? Jag ställde mig alltid dessa frågor förr. I 14 år har jag och min man ställt till med midsommarfest OCH kräftskiva under samma sommar. Varje år! Men nu lagar vi inte en enda liten bit själva. Nu kör vi catering!

Jag minns dagen då vi skulle planera kräftskivan för ett par år sedan. Vi hade precis fått undan allting ifrån midsommar, och så var det dags igen. Jag minns att min man gav ifrån sig den största sucken jag hört. Han lät nästan som en noshörning. Sedan sänkte han huvudet och sa ”Vi kör catering den här gången. Jag orkar fan inte mer!”. Jag har aldrig hållit med honom lika mycket förut. Det är klart att vi skulle köra catering den gången. Och sedan dess har vi aldrig ens sneglat tillbaka på att laga själva. Ett otroligt smart koncept. 

Tänk bara. Vi får färdiglagad och extremt god mat buren ända fram till våra bord. Lagad och levererad av proffs. De förser oss dessutom med bistick, tallrikar, glas, skålar och annat man behöver till maten. Vi slipper de där äckliga papptallrikarna, och catering-gänget kommer redan dagen efter och plockar upp allt igen. Min man och jag dansade som på moln efter kräftskivan det året. Vi räknade ut att vi hade sparat ca 20 timmar i förberedelse och städning genom att ta hjälp av catering. 20 timmar som vi kunde ägna åt roliga saker. Många fler timmar att faktiskt vara med på själva festen, tillsammans med våra vänner, utan att behöva plocka in och ut mat hela tiden. En otrolig stressreducerare! 

Kanske är det någon som tänker att detta koncept inte är för alla. Catering är trots allt ganska dyrt, och alla har inte råd att betala det. Vi är långt ifrån rika. Vi gjorde det bara klart för gästerna att deras inträdesbiljett var en swish på 400 kr. Ingen har klagat hittills! 

Sist men absolut inte minst ska nämnas fördelen kring matsvinn. Om man gör som vi, och kontaktar en riktigt professionell och erfaren cateringfirma, så kan man räkna med att få precis den mängd mat som passar för sällskapet. Självklart förekommer rester, men man behöver inte slänga stora mängder mat, vilket kan vara fallet när man köper in maten själv. 

Hoppas att ni tar åt er av tipset inför era sommarfester.


...Och lycka till!